niedziela, 17 listopada 2013

Pancakes z truskawkami i żołędziową mąką
Pancakes de fresas y con la harina de bellotas


Jestem chora i osładzam sobie życie.
Truskawki kandyzowane poznałam w Hiszpanii i się zakochałam.
A mąka z żołędzi jest niesamowita!


__________________________


Ingrediencje:

1 i ½ łyżki otrębów pszennych
4 łyżki mąki z żołędzi (Ziołowy Zakątek) - klik
60g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ jabłka
6 truskawek kandyzowanych(Skworcu) - klik
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru brązowego (można więcej, u mnie zawsze mało)
1 szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego (Ziołowy Zakątek) - klik
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
ok 200 ml mleka
łyżka roztopionego masła
olej do smażenia

Czary:


Jabłko zetrzeć na tarce (małe oczka). Truskawki kandyzowane pokroić na malutkie kawałeczki.
Zmieszać wszystkie suche składniki, następnie wszystkie mokre i wymieszać razem za pomocą rózgi. Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie, piec placki na rozgrzanej i lekko natłuszczonej olejem patelni. Przewracać w chwili, kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki. Podawać z dżemem malinowym lub z miodem.

A za smakołyki dziękuję sklepom Skworcu i Ziołowy Zakątek. Dzięki nim placuszki były obłędne!

2 komentarze:

  1. Yo quiero! yo quiero! yo quiero! yo quiero!
    Espero que no se note mucho mi ansiedad... jejejeje

    OdpowiedzUsuń