wtorek, 31 grudnia 2013

Banana Bread con amor
Banana bread z miłością


El fin del año es muy perezoso, pero más dulce y feliz que nunca.
Es divertido y conmovedor a la vez, ver a tu hombre esconderse con el ordenador y buscando recetas para luego estar en la micrococina moviéndose con nerviosismo a la hora de preparar el primer pastel en su vida :).
El pan de plátano hecho con amor ha abierto el día másviejo del año.
Dziękuję:):*

¡Próspero Año 2014 para todos!


Koniec tego roku jest leniwy, ale i słodszy i bardziej szczęśliwy, niż kiedykolwiek.
Zabawnie i poruszająco jest podglądać swojego mężczyznę ukrywającego się z komputerem podczas poszukiwania przepisu, by następnie kręcić się nerwowo po mikrokuchni w momencie przygotowywania pierwszego w życiu ciasta.
Bananowy chlebek z orzechami rozpoczął najstarszy dzień w roku.
Dziękuję :):*


Życzę Wam wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2014!

____________________________

Ingredientes:

240g de harina de trigo
100g de azúcar
1/2 cucharita de bicarbonato
1/2 cucharita de sal fina
70g nueces cortados a trozos
3 plátanos maduros
2 huevos grandes, batidos
85g mantequilla derretida
5ml (1 cucharita) de esencia de vainilla
60g de yogur natural

Hechicería:

En un bol tamizar la harina, azúcar, sal, y bicarbonato. Añadir nueces, mezclar. En otro bol machaca los plátanos usando una cuchara grande. No hagas una papilla total, tienen que quedar unos trozos. A los plátanos añadir los dos huevos batidos, la mantequilla, la vainilla, y el yogur.
Posteriormente añadir los ingredientes húmedos a los secos y mezclar lo justo hasta que ambas mezclas queden integradas(sin batir).
Verter la masa en un molde de bizcocho cubierto en mantequilla y pan molido. La horneamos durante 45-50 minutos a 180ºC.

Ingrediencje:

240g mąki pszennej
100g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki drobnej soli
70g nueces
3 dojrzałe banany
2 rozkłócone jajka
85g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
60g jogurtu naturalnego

Czary:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać orzechy i wymieszać. Banany rozgnieść niedbale przy użyciu dużej łyżki, tak aby zostały małe kawałki. Następnie dodać do bananów rozkłócone jajka, masło, ekstrakt waniliowy i jogurt.
Później wymieszać składniki mokre z suchymi, aż do ich połączenia (bez ubijania).
Masę wlać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180ºC przez ok 45-50 min.


Inspiración: Recetas Americanas

czwartek, 19 grudnia 2013

Anyżowe pierniczki
Pierniczki de anís


Ostatnie zajęcia w tym roku! Aż wierzyć się nie chce. Teraz pozostaje tylko zakasać rękawy i wsadzić ręce w mąkę i inne smaczne mazidła... pierniczkowanie ćwiczę już od miesiąca. Moja propozycja na ten sezon, to pierniczki z anyżem! Perfekcyjne dla miłośników mocnych smaków :) i zniewalających aromatów! Pierniczki zjadliwe już w dniu pieczenia!!!!


A anyż mielony też przybył z Ziołowego Zakątka... :)

___________________________

Ingrediencje:

szklanka mąki pszennej [szklanka z Nutelli] (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
2 łyżki prawdziwego miodu
2 - 2 i 1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
3 łyżki brązowego cukru (nie lubię zbyt słodkich, czasem nie dodaję cukru wcale, łasuchom polecam dodać więcej)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 jajka
szczypta soli

Czary:

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Wałkować na wysokość ok 3 mm. Wycinać ulubione kształty. Można ozdabiać lukrem :). Piec 10 minut w 180 stopniach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałeczkami jabłka.

Ingredientes:

1 vaso de harina de trigo (he usado mitad de la de trigo y mitad de la integral)
2 - 2 y 1/2 cuchara de miel natural
1/2 de cucharada de bicarbonato
1/2 de cucharada de anís estrellado molido
3 cucharas de azúcar moreno (a mí, no me gustan las galletas demasiado dulces, a veces no les hecho nada de azúcar, pero a los golosos les recomiendo echar algo más)
1/2 de cucharada de jengibre en polvo
1/2 de huevo
1 pizca de sal

Hecicería:

Amasar la masa de todos los ingredientes. Estirar la masa con el rodillo de cocina hasta que tenga un grosor de unos 3 mm. Hornerar a 180 grados durante unos 10 minutos. Guardar con trozos de manzana, en una caja que cierre bien.

niedziela, 15 grudnia 2013

Makowo-chabrowe muffiny
Magdalenas de amapola y centaurea montana


Jestem dzisiaj nadpobudliwa. Robię wszystko, tylko nie to co trzeba :).
O wczesnym i późnym poranku zaspana... wylądowałam w łóżku po raz drugi, po to by wyskoczyć z niego od tak, prosto do kuchni i chwycić za torby z mąką i mielonym makiem i przygotować pyyyyszne muffiny.


*Za płatki chabru dziękuję serdecznie Ziołowemu zakątkowi
____________________


Ingrediencje:

150g mąki pszennej
2 łyżki zmielonego maku
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1 paczka cukru wanilinowego(16g)
150g jogurtu naturalnego
50g masła
2 jajka

Czary:

Mąkę zmieszać z cukrem, cukrem wanilinowy, makiem, sodą i solą. Masło stopić, lekko ostudzić i wymieszać dokładnie z jajkami i jogurtem. Następnie wymieszać składniki mokre z suchymi.
Nakładać do foremek na muffiny (do wysokości ok 3/4) piec w 180 stopniach przez ok. 22 minuty.

**KREM**
(opcjonalnie)

Ktoś zapytał mnie, czy to na górze, to bita śmietana. Nie, to jak dla mnie, świetny zamiennik śmietany, bądź obrzydliwych kremów z margaryny. Serek typu Philadelfia (u mnie Twój Smak) wymieszany z cukrem.
Krem przyozdobiłam suszonymi kwiatami chabru.
* Pomysłodawczynią takiej alternatywy jest moja koleżanka z roku, Ania, której serdecznie dziękuję za inspirację :).

sobota, 14 grudnia 2013

Nieudane (?) Grissini, rafaellowe obżartwo, płacz i zgrzytanie zębami.


Sklepy z golosinami. W Polsce takich nie ma. Ale czym jest la tienda de golosinas? Sklep z golizną czy gołoledzią?
Las tiendas de golosinas o de chucherías (potocznie zwanymi chuches), to nic innego jak sklepy ze słodyczami. Ale nie takie nasze „delikatesy” z pomadkami za szklanym regałem. To słodko pachnące sklepy pełne szuflad z żelkami (gominolas) i suszonymi owocami (frutos secos), do których zaliczają się tak orzechy jak i śliwki, rodzynki czy morele. Każde miasto hiszpańskie ma kilka takich sklepów, w których możemy przebierać do woli w smakach i kolorach słodkich lub słonych przekąsek. I chociaż nie jestem miłośniczką żelowatych słodkości w kolorach tęczy, to nigdy nie wychodzę z takiego sklepu bez kilku lukrecjowych lasek lub torebki migdałów, czy prażonej kukurydzy. Każdy znajdzie tam coś dla siebie i wyjdzie dokładnie z taką ilością jakiej dusza zapragnie: sklepy są zazwyczaj samoobsługowe, łakocie nabieramy szuflą lub szczypcami i pakujemy do firmowych woreczków. W ten sposób wychodzimy ze sklepu z jedną lub z kilogramem żelek, według uznania.


Uwielbiam te sklepy za szeroki wybór i wolność wyboru, za to, że nie jesteśmy zależni od pani, która zawsze dorzuci od siebie coś, za co musimy płacić my. Tęsknię za błądzeniem po żelkowych sklepach z torebeczką w ręku, a już w szczególności za smakołykami, którymi taką torebeczkę można wypełnić. Jak zwykle w takiej chwili szukam zamiennika, czegoś, co pomoże mi wypełnić pustkę, którą zostawiło słodkie przyzwyczajenie.

_________________________________

Ingrediencje:

paczuszka migdałów
3 duże szczypty herbaty Green Tea Lemon

Czary:

Migdały zalewam wrzątkiem i jeszcze ciepłe obieram szybko ze skórki. Następnie, przy pomocy noża przepoławiam je na dwie części wzdłuż naturalnego pęknięcia. Jeszcze wilgotne migdały wrzucam do miseczki i zasypuję herbatą rozdrobnioną w palcach, mieszam, żeby herbata obkleiła migdały, po czym odstawiam na jakiś czas, żeby migdały nabrały jej smaku. Po około godzinie rozgrzewam patelnię i prażę migdały ciągle mieszając, żeby się nie spaliły. Kiedy migdały nabiorą lekko złotego koloru, wysypuję je z patelni na papier do pieczenia i zostawiam na ciepłym grzejniku. W taki sposób migdały nie palą się na patelni, ale wysychają do końca. Po wyschnięciu herbata opada, ale jej lekki aromat pozostaje.

Przyznaję, że przygotowanie przekąski jest dość żmudne i długotrwałe, ze względu na „zabawę” z migdałami i na długi czas suszenia, ale warto. Nie próbowałam prażyć migdałów w piekarniku ze względu na oszczędność prądu. Podejrzewam, że jego użycie byłoby dobrą alternatywą dla całonocnego suszenia migdałów.