poniedziałek, 18 stycznia 2016

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z żurawiną, śliwką i amarantusem
Pan de trigo y espelta con arándano, ciruela y amaranto

Chyba żaden chleb nie wyrósł mi tak pięknie do tej pory. Pychotka :).

Creo que, hasta ahora, ningún pan me ha crecido como este. ¡Rico :)!



Ingrediencje (na mały bochenek, który wystarcza mi na ok. 4 dni):

75 g aktywnego zakwasu żytniego
170 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej jasnej
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 niepełna łyżeczka soli
1 płaska łyżka surowego amarantusa
1 płaska łyżka ugotowanego amarantusa
garść posiekanej żurawiny
2 suszone śliwki
ok 140 ml letniej wody

Magia:

Mąki wsypać do misy. Połączyć z solą, zakwasem i dodać posiekaną żurawinę i posiekane śliwki (ja lubię siekać bardzo drobno, ale to kwestia indywidualna). Powoli wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręką lub mikserem ok 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 2 godziny w misie przykrytej ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek, posypać go mąką i przełożyć go do koszyka posypanego mąką (u mnie durszlak wyłożony czystą ścierką kuchenną również posypaną mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ja nie mam, więc rozgrzewam do 240). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Wyrośnięte ciasto przerzucić zręcznie z koszyka na blachę. Naciąć chleb wg fantazji. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut w 250/240 stopniach. Następnie wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec jeszcze ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia.

3 komentarze:

  1. Un pan muy bonito, cada vez tienes más difícil superarte, pero aun así lo sigues haciendo!
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias, siempre se puede mejorar algo :). Siempre es bueno seguir buscando la perfección, aunque nunca se llegue a ella. Alguien me dijo que es bueno seguir con ganas de hacer algo. La búsqueda de lo mejor es muy estimulante y te mantiene vivo.

      Usuń