wtorek, 5 stycznia 2016

Chleb pszenno-orkiszowy z figami i orzechami
Pan de trigo y espelta con higos y nueces

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dla wszystkich, którzy tutaj zaglądacie!
A skoro wszystkiego dobrego, a nawet najlepszego, to oczywiście coś zrobionego własnymi rękami: domowe pieczywo.


Ingrediencje:

150 g aktywnego zakwasu żytniego
160 g mąki orkiszowej jasnej
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej typ 650
70 g suszonych fig
30 g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
280 ml letniej wody

Czary:

Mąki wsypać do misy. Połączyć z solą, zakwasem i dodać posiekane figi i orzechy (ja lubię siekać bardzo drobno, ale to kwestia indywidualna). Powoli wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręką lub mikserem ok 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 2 godziny w misie przykrytej ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek, posypać go mąką i przełożyć go do koszyka posypanego mąką (u mnie durszlak wyłożony czystą ścierką kuchenną również posypaną mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ja nie mam, więc rozgrzewam do 240). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Wyrośnięte ciasto przerzucić zręcznie z koszyka na blachę. Naciąć chleb wg fantazji. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut w 250/240 stopniach. Następnie wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec jeszcze ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia.

Na podstawie: Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie


Ingredientes:

150 g de masa madre de centeno
160 g de harina de espelta blanca
40 g harina d espelta integral
300 g de harina de fuerza
70 g de higos deshidratados
30 g de nueces
1,5 cucharada de sal
280 ml de agua tibia

Hechicería:
Mezclar las harinas y echarlas en un bol grande. Juntar con sal, masa madre, higos y nueces troceados (me gusta picarlos en trozos muy pequeños pero es una cuestión individual). Ir echando agua tibia y amasando la masa del pan con el gancho de la batidora de repostería o con las manos durante de unos 5 minutos. Dejar la masa dos horas en el bol tapado con un trapo limpio y seco, en un sitio cálido y sin corrientes de aire.
Pasadas dos horas, sacar la masa doblarla sobre la encimera espolvoreada con harina y formar una hogaza redonda. Espolvorearla con harina y dejarla reposar en una cesta para pan o, como es mi caso, en un escurridor forrado con un paño de cocina también espolvoreado de harina. Dejar crecer en un sitio cálido durante dos horas.
Precalentar el horno a una temperatura de 240º, y poner un recipiente con agua o cubitos de hielo sobre una rejilla para que se produzca vapor.
Echar el pan en la bandeja. Hacerle unos cortes al gusto. Meterlo en el horno. Tras pasados 10 minutos bajar la temperatura hasta 200º y seguir horneando durante otros 20-27 minutos más. Después de sacar el pan del horno, dejar que se enfríe en la rejilla.

6 komentarzy:

  1. Siempre aparezco por aquí para hacer algun comentario, pero en este caso me resulta difícil decir algo sobre este pan, es una autentica maravilla.
    Bicos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No me parece posible que te pueda costar opinar sobre algo :), pero se agradecen mucho tus palabras tan bonitas.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba, chociaż nie osiągnęłam zamierzonego rezultatu przez problemy z nacinaniem ^^. Oj, chleb bywa kapryśny :), ale za to pyszny!

      Usuń
  3. Zdobienie tego bochenka to coś pięknego :) Brawo !

    OdpowiedzUsuń