czwartek, 28 stycznia 2016

Chleb wiejski z fioletowymi ziemniakami (na zakwasie)
Pan de pueblo de patata violeta (con masa madre)


Witajcie!
Oto mój pierwszy chleb na zakwasie i ziemniakach.
Bochenek zawdzięcza swoją TRUPIĄ barwę dwóm, ostatnim smutnym fioletowym ziemniakom, które czekały na swoją kolej w kuchennym kąciku.
I na szczęście doczekały się pysznego końca!
Nie sądziłam, że chleb na ziemniakach może być tak puszysty i delikatny! Być może to zasługa pszennego zakwasu.

:)


Ingrediencje:

150 g aktywnego zakwasu pszennego
225 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g ugotowanych i ubitych ziemniaków zmieszanych z podsmażoną czerwoną cebulką i serem feta (u mnie proporcje były następujące: 108 g - ziemniaki, 17 g - cebulka, 25 g - ser feta)
łyżeczka tymianku
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
niepełna łyżeczka soli
160 ml letniej wody

Czary:

Przesiane mąki wsypać misy, dodać: sól, ziemniaki z cebulką, łyżeczkę tymianku, pieprz, zakwas. Stopniowo wlać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić w misie przykrytej czystą ściereczką na 3 h.
Po 3 godzinach przełożyć ciasto na podsypany mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek. Przełożyć bochenek (złączeniem do góry) do koszyka do wyrastania ciasta wyłożonego ściereczką i podsypanego mąką (u mnie durszlak) i przykryć. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 h.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na dnie umieścić naczynie żaroodporne z kostkami lodu lub wodą.
Przerzucić chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć bochenek wg uznania i włożyć do piekarnika.
Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Później piec chleb jeszcze ok. 25 minut.
Gotowy chleb wystudzić na kuchennej kratce.

Inspiracja i proporcje: Smakowity Chleb




3 komentarze:

  1. Muy muy bonito, mola ese pan de pueblo rodeado de pajarillos...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń